Revistă digitală interactivă

Construcția și deconstrucția emoțiilor

PHOTOgraphia nr. 4

“Partea emoțională a creierului este mai mare decât cea rațională și de aceea creierul în întregul său procesează o catitate mai mare de date emoționale decât cognitive (Baker, 2006). Mai mult decât atât, gradul în care semnalele pornesc de la zona emoțională către cea rațională este de 10 ori mai mare decât în sens invers (Hawkins & Blakeslee, 2004).” – Dan Hill – Emotionomics, Editura Publica, 2010

Emoțiile influențează rațiunea mai mult decât rațiunea influențează emoțiile. Sentimentele apar extrem de rapid. Înainea gândirii raționale.

“Diferența esențială dintre emoție și rațiune constă în faptul că emoția ne face să acționăm, în timp ce rațiunea ne face să tragem concluzii.” – Doctor Donald Calne

Și, totuși, avem impresia că suntem dominați de rațional. Ne imaginăm că ne lăsăm simțămintele deoparte atunci când avem de luat decizii importante, atunci când ne afundăm în muncă și cotidian.  De fapt, simțim mai repede decât gândim. Emoțiile au primul și ultimul cuvânt în procesele noastre decizionale.

Revenind la fotografie…

De ce căutați cu obstinație raționalul acolo unde totul este emoție?! De ce ridicați la rang de artă setările aparatului foto, EXIF-ul sau tehnicile de editare?! Evident, abilitățile tehnice sunt componente folositoare, dar NU sunt întotdeauna necesare. Pe când, efortul emoțional este o condiție sine qua non.

“Construiți-vă” fotografiile din emoții, prin efort emoțional depus conștient și sistematic (pentru început). Apoi, pas cu pas, se va crea obișnuința. Da, efortul emoțional este epuizant, dar este valoros. Iar plafonarea emoțională este unul dintre păcatele care lasă urme adânci în creativitate. Și suflet.

PHOTOgraphia nr. 4

PHOTOgraphia nr. 4

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*